Kryddnejlika

Även om kryddnejlikan från början är en asiatisk krydda och relativt sällan används i mexikansk matlagning har den än
Kryddnejlikan kallas Clavo eller Clavo de Olor här i Mexiko och är den torkade blomknoppen från trädet med samma namn. Trädet blir mellan åtta och tolv meter högt och härstammar från Molukerna, Indonesien. Kryddnejlikan är kanske mer känd som krydda i det asiatiska köket men är, som bekant, även viktig i det svenska köket.
I Mexiko är kryddan kanske inte allt för ofta använd men den spelar en viktig roll i flera maträtter. Många av Mexikos olika Moles och Adobos använder kryddnejlikor men de används inte enbart i salta maträtter. Kryddnejlikan används också i flera söta anrättningar såsom det populära guava-godiset.
Kryddnejlikan används sparsamt eftersom dess smak är väldigt intensiv och lätt kan ta över smakprofilen i en maträtt. Du hittar våra recept med kryddnejlikan här!