Queso Panela
Queso Panela, eller bara Panela, är en mexikansk färskost av typen korgost. Ibland kallas osten för Queso del la Canasta, vilket betyder just korgost eftersom den ofta görs i en korg. Panela görs av komjölk.
Egenskaper: Den här osten smälter inte speciellt väl men däremot är den lätt att smula.
Smak: Smaken är mild med en lätt sälta. Påminner mycket om den indiska liknande osten, Paneer.
Användningsområden: Panela smulas ofta på toppen av andra maträtter eller används som fyllning i till exempel enchiladas. Ibland äts osten som snacks, då inte sällan i en grön salsa.
Ersätta: I de flesta recept kan du använda Paneer istället för Panela då den går att köpa i svensk dagligvaruhandel. I de fall du inte vill göra egen Panela eller inte kan hitta paneer kan det, om receptet kräver smulad Panela, använda avrunnen naturell keso istället.
Du kan hitta alla våra recept med Queso Panela här!